De studie HAN Food & Business afgerond en dan? Inkoper Udea Jelmer Staring vertelt!

De studie Food & Business wordt steeds populairder. Dit is mede te wijten aan de foodtrends van de afgelopen jaren. Jelmer Staring heeft op de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) de studie Food & Business gevolgd en afgerond. Na het behalen van zijn diploma ging hij aan de slag als inkoper bij de groothandel Udea. Hij vertelt aan Beroepenkompas alles wat je wil weten over de opleiding Food & Business en zijn beroep als inkoper bij Udea!

1. Hoe beviel de studie Food & Business op de HAN?

Als ik de studie Food & Business op de HAN een cijfer tussen de één en de tien zou moeten geven, geef ik het een acht. De vakken zijn interessant en sluiten goed aan op het beroep wat je later kunt gaan doen. De docenten zijn betrokken en hebben veel werkervaring. Ze zijn vaak ook nog steeds werkzaam in de sector.

jelmer staring
Jelmer Staring vertelt over zijn ervaringen over Food & Business op de HAN en over zijn beroep als inkoper bij Udea

2. Waarom heb je de opleiding Food & Business op de HAN gekozen?

Ik wilde eigenlijk de Hotelschool gaan doen, maar ik ben niet door de selectie gekomen. Vervolgens was ik op zoek naar een soortgelijke opleiding. Food & Business lijkt in veel opzichten erg op de Hotelschool, alleen is het niet uitsluitend op de horeca gericht. Achteraf gezien een goede keuze, omdat ik niet mijn hele leven in de horeca wil werken.

3. Waarom wordt de studie Food & Business populair denk je?

Omdat de vakken iets specifieker zijn dan bij een opleiding zoals Commerciële Economie. De opleiding Food & Business op de HAN wordt denk ik populairder door de kwaliteit en de docenten.

4. Heb je algemene tips voor studenten die de studie Food & Business (willen) volgen?

Informeer je heel goed waar de opleiding precies voor staat en beargumenteer voor jezelf waarom de opleiding Food & Business echt iets voor jou is. Volgens mij is dat bij elke opleiding belangrijk. Bij Food & Business moet je interesse liggen bij voeding, gezondheid, marketing en kwaliteitszorg.

5. Hoe ben je inkoper bij Udea geworden?

Tijdens de opleidingen worden er veel gastcolleges gegeven door mensen uit de voedingssector. Zo ben ik in contact gekomen met Udea.

6. Hoe bevalt je werk als inkoper bij Udea?

Tijdens mijn laatste jaar wist ik al dat ik als inkoper voor een biologische supermarkt wilde werken. De functie is alles wat ik ervan had verwacht. Wel is het werk een stuk intensiever dan ik had gedacht.

Food & business

7. Hoe ziet een dag als inkoper bij Udea er uit?

Ik werk als inkoper (aardappel, groente en fruit) en ben verantwoordelijk voor het assortiment. In de ochtend ben ik vaak bezig met administratieve bezigheden zoals mails beantwoorden en het maken van bestellingen. In de middag controleer ik of deze bestellingen compleet zijn.

8. Waarom ben je inkoper bij Udea geworden?

Ik vind het contact tussen leveranciers en klanten heel uitdagend. Je probeert de behoefte van de klant zoveel mogelijk te laten aansluiten op het aanbod. En daarnaast moet het ook nog haalbaar zijn voor je eigen organisatie. Het leek mij echt een uitdaging om dit te doen. Daarnaast mag ik heel veel fruit keuren en eten.

9. Wat doe je precies als inkoper van Udea?

Ik stel wekelijks een assortiment op van mijn afdeling. Hierbij kijk ik naar welke producten er beschikbaar zijn en voor welke prijs/kwaliteit. Ik bestel samples om de producten te proeven en te testen hoe lang deze houdbaar zijn. Daarnaast krijg ik veel ondersteuning van kwaliteitscontroleurs die mij dagelijks een update geven. De bestellingen maak ik door middel van een softwaresysteem. Hierbij moet ik nog wel bepalen welke telers de opdrachten mogen uitvoeren.

10. Hoelang ben je al inkoper bij Udea?

Ik werk nu 4 maanden als inkoper. Daarvoor heb ik 5 maanden aan mijn scriptie gewerkt bij Udea.

11. Vind je je baan als inkoper zwaar?

Het is een stressvolle baan met veel verantwoordelijkheden. Ik maak veel uren en in de avonden werk ik vaak door. Dit moet je wel liggen want ik kan me voorstellen dat dit voor anderen zwaar kan zijn.

12. Wat zijn jouw talenten en hoe wist je dat dit past bij een beroep als inkoper?

Ik pak trends en ontwikkelingen snel op. Daarnaast vind ik het makkelijk om contact te maken met mensen. Dit zijn talenten die goed van pas komen bij een beroep als inkoper.

13. Wat zijn de voor- en nadelen van jouw beroep als inkoper?

Het gratis proeven van fruit en groente is een mega voordeel. Mijn werktijden zijn soms erg lang. Dit zou ik dan als een nadeel omschrijven, want verder heb ik het erg naar mijn zin bij Udea!

HAN Food & Business

14. Heb je tips voor mensen die inkoper (bij Udea) willen worden?

Tip nummer 1 is om te solliciteren bij Udea. Het is echt een ontzettend leuk beroep en bedrijf. Wat mij vooral aanspreekt aan Udea is dat je gewoon jezelf kunt zijn.

15. Wat kunnen valkuilen zijn als je inkoper (bij Udea) wilt worden?

Een grote valkuil is om beslissingen voor je uit te schuiven. De organisatie werkt super snel en hierop moet je snel kunnen schakelen. Anders loop je snel achter de feiten aan.

16. Wat is de grootste blunder die je op werk hebt gemaakt en wat was hier het meest leerzame van?

Voor mijn eerste beurs voor Udea ben ik naar Madrid gegaan. De meeste gesprekken had ik goed voorbereid, maar bij een leverancier wist ik niet eens precies wat hij verkocht. Gelukkig was deze man super aardig en kwam het uiteindelijk goed, haha!

17. Blijft je baan uitdagend?

Op het moment ben ik nog echt een junior inkoper. Het duurt minimaal 5 jaar voordat je het vak onder de knie hebt. Dus voorlopig blijft het zeker nog uitdagend!

18. Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen of buiten dit beroep?

Mijn ambities veranderen best vaak. Maar op het moment is mijn grootste ambitie het opzetten van een bijzondere lijn lunchsalades voor bedrijfskantines.

19. Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen als inkoper?

Ik werk er pas 4 maanden. Op het moment ben ik vooral basisvaardigheden aan het leren. In de toekomst wil ik een aantal cursussen gaan doen.

 

Bedankt voor het uitlichten van je beroep Jelmer!

Wil je graag jouw baan uitlichten of wil je juist dat er een andere baan wordt behandeld op Beroepenkompas.nl? Stuur me dan een berichtje!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *