Geld verdienen met vissen? Johan Struwe vertelt zijn bijzondere verhaal!

Geld verdienen met vissen? Visser Johan Struwe heeft van zijn hobby vissen zijn werk gemaakt, maar dit ging niet vanzelf. Lees hier zijn bijzondere verhaal waarin hij vertelt hoe hij dit voor elkaar heeft gebokst (of gevist)!

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

1. Wie is Johan Struwe?

Ik werd zevenenveertig jaar geleden geboren in hartje Amsterdam, waar ik ook ben opgegroeid. Daarnaast hadden mijn ouders een tweede huis in het mooie Schoorl, dus ik heb een heerlijke onbezorgde jeugd gehad!
Zowel in Amsterdam als in Schoorl was ik wanneer ik maar kon aan het water te vinden. Dus het vissen zat er al van kinds af aan in.

Na een niet al te succesvolle schooltijd (ik bleek ADHD in combinatie met hoogbegaafdheid te hebben. Dat was een slechte combinatie wat school betrof) ben ik aan het werk gegaan, en heb bij heel wat bedrijven gewerkt. Na mijn diensttijd te hebben vervuld kwam ik uiteindelijk bij een groot verhuurbedrijf te werken. Dit heb ik tot aan mijn hartproblemen gedaan, waarna het roer volledig om ging.

Geld verdienen met vissen
Johan Struwe met zijn vangst!

Tegenwoordig ben ik de apetrotse eigenaar van het bedrijf Visgids Biesbosch, waarmee ik geheel verzorgde sportvisarrangementen lever aan drukke zakenmensen die graag één of meerdere dagen willen vissen, maar niet de tijd, zin of kennis hebben om het allemaal zelf uit te zoeken en te regelen. Dit doe ik vanuit een prachtige snelle motorboot, uitgerust met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van technologie. Voor mijn gasten regel ik letterlijk alles; van hengels, warmtepakken, kunstaas en eventueel overnachtingen, reserveringen in restaurants en lunch aan wal. Alles is mogelijk, en ik streef de allerhoogste kwaliteit na in mijn service!

Tegenwoordig woon ik samen met mijn vrouw Cindy in het mooie Tiel, midden in het rivierengebied. Ik heb ook rondom huis dus altijd eersteklas viswater in de buurt! Als uitlaatklep voor de drukte van alledag train ik twee keer per week kickboksen. Een heerlijke, harde sport waarmee ik alle stress en frustraties van het dagelijks leven tijdens de trainingen van me af kan meppen! Ik sla dan ook geen training over!

Daarnaast ben ik lid van Rotaryclub Tiel, waarmee we mooie projecten voor het goede doel realiseren, zowel lokaal als internationaal. Een mooi netwerk waarin diverse knappe koppen de krachten bundelen om goede dingen voor onze omgeving te doen.

2. Kun je wat over je carrière vertellen?

Zoals gezegd heb ik al heel wat baantjes gehad, van werken in een kippenslachterij tot skileraar en club-DJ in Oostenrijk. Daarnaast heb ik ook nog een jaar in Denemarken gewoond en gewerkt, omdat ik daar toentertijd een vriendin had. Mijn talenkennis is inmiddels dus wel op orde met zes talen. En dat is natuurlijk ook essentieel voor mijn werk als visgids! Uiteindelijk ben ik dus bij mijn laatste werkgever terechtgekomen, en die baan werd in de loop der jaren steeds stressvoller. Veel ad-hoc werkzaamheden en spoedklussen.

Uiteindelijk heeft de stress me genekt en voor ik het wist lag ik op de hartbewaking.

Lange dagen en storingsdiensten. Uiteindelijk heeft de stress me genekt en voor ik het wist lag ik op de hartbewaking. Een enorme wake-upcall, die me heeft doen besluiten het roer definitief om te gooien. En ik durf wel te stellen dat dat gelukt is! Daarom geniet ik nog van elke dag die ik met mijn gasten op het water mag doorbrengen, en werk ik er hard aan om mijn dienst nóg professioneler te maken. Dit doe ik door samenwerkingen met diverse ketenpartners, zoals een hengelsportzaak, een fabrikant van hengelsportmateriaal en een botenverhuurder.

3. Hoe ben je met deze tegenslagen omgegaan en heb je hier tips voor?

Ik heb van mijn zwakte juist mijn kracht gemaakt. Door mijn -wat ik liefdevol- “afwijkingen” noem, leer ik dingen die me écht interesseren veel sneller dan “normale” mensen. Hierdoor ben ik inmiddels enorm veel te weten gekomen over het gedrag en de migratiepatronen van de vis in mijn werkgebied, waardoor ik de gasten altijd supersnel bovenop de vis weet te zetten.

Mijn tip is dan ook: als je enthousiast bent over wat je doet, laat dat dan aan de wereld zien!

Uiteraard moeten ze dan nog steeds willen bijten, maar dat is het enige waar ik natuurlijk geen invloed op heb. Daarnaast weet ik deze passie ook goed in blogs, vlogs en andere uitingen over te brengen, wat mijn doelgroep toch aanspreekt. Mijn tip is dan ook: als je enthousiast bent over wat je doet, laat dat dan aan de wereld zien! Enthousiasme werkt altijd aanstekelijk, en levert je vaak de gunfactor op. Zeker op LinkedIn werkt dat heel goed!

Johan Struwe

4. Hoe is je passie voor vissen ontstaan?

Vissen doe ik letterlijk al mijn hele leven, en het gekke is dat ik dat niet, zoals zovelen, van mijn vader heb meegekregen. Die had en heeft er eigenlijk niet zo heel veel mee. Maar in Amsterdam woonden we naast een bekende hengelsportzaak (Peeters Hengelsport), en daar liep ik als kind heel vaak rond. Ik vergaapte me dan aan de foto’s van reuzenvangsten die er bij de koffietafel hingen, en zo is het vuurtje uiteindelijk gaan branden.

In Amsterdam viste ik altijd vanaf de kant, maar nadat ik bij mijn vrouw Cindy in het mooie Tiel ben gaan wonen, midden in het Nederlandse rivierengebied, moest er natuurlijk snel een visboot komen om die enorme watermassa’s te kunnen bevissen. Toen is het echt helemaal uit de hand gelopen! Inmiddels zijn we alweer aan boot nummer vier toe, en van het kleine schuitje waarmee we zijn begonnen, starten we het nieuwe seizoen nu in een behoorlijke “war machine”! Een prachtige Orka Blackfish Competition, voorzien van een beresterke Mercury motor en het nieuwste van het nieuwste op het gebied van technologie. Ik kijk enorm uit naar het moment dat we dit beest voor het eerst te water mogen laten!

5. Welke ontwikkelingen op het gebied van vissen volg je nauwlettend?

Mijn expertise ligt natuurlijk vooral in het vissen op roofvis vanaf de boot. In die niche hou ik alles in de gaten, en probeer ik altijd de allernieuwste technologie aan boord te hebben. Samen met een vriend was ik de eerste in Nederland die bijvoorbeeld het Garmin LiveScope systeem aan boord had. Dit is een enorm geavanceerd sonarsysteem, waarmee je de vissen niet alleen live ziet zwemmen, maar waarmee je ook kunt zien welke soort het is, en ook wat het formaat is.

Qua vissen ben ik echt een nerd die gek is op high-tech systemen aan boord!

Daarnaast komt op de nieuwe boot die we komend seizoen in gebruik nemen ook een geheel gerobotiseerde elektromotor op satellietbesturing, waardoor ik daar geen omkijken meer naar heb. Qua vissen ben ik echt een nerd die gek is op high-tech systemen aan boord!

6. Kun je wat vertellen over je bedrijf?

Mijn missie is om Nederland als sportvisland in de spotlights te zetten. Doordat dit land bestaat uit een zeer vruchtbare rivierdelta, waar de twee grootste rivieren van Europa bij elkaar komen vang je hier de allergrootste roofvissen van West-Europa. Door hier ook onder mijn alter ego van “fishfluencer” aandacht aan te besteden, probeer ik deze rijkdom bij een groter publiek bekend te maken. Er zijn immers bedreigingen genoeg! Zo wordt er in Nederland nog steeds commercieel met sleepnetten gevist op het binnenwater, en dit kan wat mij betreft echt niet meer!

Met Visgids Biesbosch verzorg ik daarom de mooiste visavonturen voor mijn gasten, vanaf de meest high-tech visboot en met de allerbeste materialen. Door een niet-destructieve benutting van het visbestand als alternatief te bieden voor de nettenvisserij (alle vis wordt door ons levend teruggezet, zodat deze zich gewoon kan voortplanten) laat ik zien dat we dat visbestand ook circulair kunnen exploiteren.

Inmiddels hebben we al een flinke groep gasten die een aantal keer per jaar één of meerdere dagen boekt, en er komen er steeds meer bij. Mijn doelgroep wil alles perfect verzorgd hebben, dus daar zorgen we dan ook voor! Niks is te gek!

Geld verdienen met vissen

7. Geld verdienen met vissen klinkt voor jou als een droom die uitkomt. Kun je er goed van rondkomen?

Op dit moment kan ik er de rekeningen van betalen. Maar we hebben de afgelopen twee jaar steeds een groei van 40% kunnen realiseren, dus als deze zich doorzet in het nieuwe seizoen haal ik er een beter salaris uit dan ik bij mijn werkgever verdiende.

Op dit moment kan ik er de rekeningen van betalen.

Een structurele bedreiging zijn altijd wel externe factoren, zoals het weer en de momenteel vreselijk hoge waterstand op de rivieren. Daarnaast moet ik reserves aanleggen om de twee maanden gesloten tijd door te komen. Dat is de reden dat ik telkens aanvullende verdienmodellen als lezingen, workshops en met de nieuwe boot ook het gidsen op zee probeer aan te boren. Het houdt het in elk geval een uitdaging!

We hebben de afgelopen twee jaar steeds een groei van 40% kunnen realiseren!

Maar eigenlijk geef ik (behalve aan lekker eten en drinken) ook weinig uit, anders dan aan hengelsportartikelen en natuurlijk een snelle en goed uitgeruste visboot.

Die kosten zijn allemaal gedekt buiten mijn salaris om. Daarnaast is mijn vrouw uiterst succesvol in haar werk, dus met ons hoeft niemand medelijden te hebben!

8. Je bent ook inspirerend spreker. Welke onderwerpen bespreek je altijd?

Ik word met regelmaat gevraagd door hengelsportgerelateerde opdrachtgevers, zoals hengelsportzaken, botenverhuurders, evenementen en verenigingen om iets te vertellen over mijn gebied en de visserij aldaar, maar ook heb ik bijvoorbeeld op een live-event van een bekende loopbaancoach mogen spreken over het volgen van mijn passie en de weg daar naartoe.

Dat was supergaaf om te doen voor een zaal met 150 mensen! Dat is wel de weg die ik op wil, aangezien ik over die materie ook laatst een fysiek boek heb laten uitgeven dat het best leuk doet (Pak je Passie!). Hiermee hoop ik wat vaker het podium op te mogen, want daar krijg ik me een bak energie van!

Geld verdienen met vissen

9. Je zit ook bij de Rotary. Wat is jouw rol bij de club?

Op dit moment zit ik in de evenementencommissie, dus dat houdt vooral het regelen van de leuke dingen die we als club intern en extern organiseren in. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig om onze jaarlijkse Partners Night te laten plaatsvinden in mei. Ontzettend leuk om een verrassende avond te regelen. En na dit jaar rouleert iedereen weer naar een andere commissie (vandaar de naam “Rotary”).

Daarnaast werken we natuurlijk hard aan fondsenwerving en invulling van goede doelen, zowel regionaal als internationaal. Daar boeken we als club, maar ook als Rotary International (de overkoepelende organisatie) prachtige resultaten mee! Zo heb ik bijvoorbeeld een visdag als kavel ingebracht in een lokale veiling ten behoeve van een verzorgingshuis voor kankerpatiënten. Het is prachtig dat ik dat kan doen natuurlijk!

10. Wat is de beste tips die u in uw carrière hebt ontvangen?

“Waarom ga je geen verdienmodel uit het vissen halen?”. Toen ik na mijn hartinfarct thuis zat, had ik in eerste instantie geen idee hoe ik verder moest. Ik wilde beslist niet terug naar mijn baan, maar had ook geen idee wat ik dan wel moest gaan doen. Kortom: ik zag de spreekwoordelijke olifant in de kamer niet.

“Waarom ga je geen verdienmodel uit het vissen halen?”

Ik heb daarom uiteindelijk een coach ingehuurd, en het eerste wat zij vroeg was dat. Daar was ik in het begin nog best pissig om, want ik wilde mijn mooie hobby niet op het spel zetten. Maar inmiddels heb ik geleerd dat het ook én-én kan zijn in plaats van én-of. Van het vissen geniet ik nog steeds, en nu genieten mijn gasten ook mee. Win-win!

11. Heeft u tips voor young professionals die aan het begin van hun carrière staan?

Er is zoveel meer in het leven dan alleen werken!

Zeker! Begin eerst eens met lekker leven! Ga op reis, ga een tijdje in het buitenland werken. Vaak zie ik jongeren die gelijk serieus aan het werk gaan en carrière willen maken. Dat kun je je hele leven nog doen! Ik geloof echt dat je op die leeftijd nog lekker jong moet zijn, het werkzame leven is al veeleisend genoeg, en we moeten ook steeds langer doorwerken. Er is zoveel meer in het leven dan alleen werken!

12. Heeft u iemand in uw netwerk waarbij het interessant zou zijn als hij/zij zijn of haar expertise wil delen met de volgers van Beroepenkompas?

Je zou Tim Coronel eens kunnen vragen! Die man heeft samen met zijn broer Tom de halve planeet afgereisd om woestijnrally’s te rijden. Da’s natuurlijk ook supergaaf! Ik denk dat daar zoveel verhalen in zitten dat je aan één interview niet genoeg hebt!

We willen Johan Struwe graag bedanken voor het interview!

Wil je graag jouw baan of iets anders met ons delen of ken je iemand die zijn expertise wil delen? Stuur ons dan een mail!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *