Interview met Johan Brinkman (Beleggers Belangen) over beleggen voor beginners

Voor Beroepenkompas sprak ik uitgever en hoofdredacteur bij ONE Business, Johan Brinkman. One Business geeft onder A-merken als Elsevier Weekblad, Beleggers Belangen en Grip op je Vermogen uit. Ik interviewde Johan Brinkman onder andere over beleggen voor beginners en zijn opinie over cryptocurrency.

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

1. Wie is Johan Brinkman?

Ik heb op de Hogeschool van Utrecht de opleiding Journalistiek gevolgd. Na deze opleiding heb ik bij een regionaal dagblad en verschillende vaktijdschriften gewerkt. Sinds mijn eerste baan interesseerde ik mij enorm in bedrijven, ondernemerschap en financiële zaken. Zo ben ik vanaf 2009 werkzaam als hoofdredacteur bij Beleggers Belangen.

Interview Johan Brinkman
Johan Brinkman geeft je onder andere tips over beleggen en je carrière

Bekijk het LinkedIn profiel van Johan Brinkman voor meer informatie over zijn loopbaan.

2. Beleggen voor beginners: heeft u hier bruikbare tips voor?

Er zijn over het algemeen twee redenen om te gaan beleggen: mensen die het leuk vinden en/of mensen die een financieel doel hebben. Ze willen bijvoorbeeld met beleggen een goed pensioen opbouwen. Hierbij moet je je afvragen wat je doelen zijn en of je de discipline hebt om dit 30 of 40 jaar vol te houden.

Je moet niet wakker liggen wanneer er een slechte dag op de beurs is geweest.

Discipline is dus enorm belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Simpel voorbeeld hiervan: als je wakker ligt omdat de beurs een slechte dag heeft gehad, moet je er niet aan beginnen, want dit kan je een hoop stress opleveren. Beleggen moet wel leuk blijven en je moet er op een bepaalde manier plezier uithalen.

Voordat je begint met beleggen moet je jezelf dus de volgende vragen stellen:

  • Welk rendement wil je halen?
  • Ben ik stressbestendig en heb ik de discipline om het vol te houden?
  • Hoeveel jaar wil je beleggen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik zo min mogelijk kosten maak?
  • Welk geld kan ik jarenlang missen?

3. Belegt u zelf ook?

Ja, ik beleg zelf ook. Ik ben op mijn in de jaren 90 op mijn 26e begonnen met beleggen. Ik stelde mezelf niet de vragen af of ik wel de discipline en dergelijke had. Gelukkig ging het me goed af. Ik heb veel aandelen verkocht toen ik mijn huis kocht. Ik belegde toentertijd in 1 of 2 beleggingsfondsen en die gingen hard omhoog. Dit was puur geluk. Ik heb het idee dat sommige mensen niet weten waarom ze beleggen. Dit wist ik vroeger ook niet, maar dit is gegroeid sinds ik bij Beleggers Belangen werk. Vervolgens had ik het geld in het huis zitten en was ik gestopt met beleggen. Sinds ik bij Beleggers Belangen werk, heb ik het weer opgepakt. Dit doe ik mede omdat ik hoofdredacteur bij Beleggers Belangen ben. Ik wil dichtbij de doelgroep staan en weten wat er in het wereldje speelt.

Beleggers Belangen

4. Hoe denkt u over cryptocurrency? 

Persoonlijk lijkt het me ingewikkeld. Ik heb het nooit geprobeerd, maar het werkt niet hetzelfde als ‘normaal’ beleggen. Als Beleggers Belangen zien wij cryptocurrency niet als een serieuze belegging. Daarom raden wij het ook niet aan als een  zouden het ook niet aanraden als serieuze belegging. Kijk bijvoorbeeld naar Shell en Apple. Je kunt de jaarverslagen bekijken en zien dat ze winst maken. Dit kun je bij cryptocurrency veel minder peilen.

Cryptocurrency is hetzelfde als een postzegelverzameling, de mensen die er in handelen bepalen de waarde

Er zijn weinig redenen te bedenken dat deze meer of minder waard gaan worden. Shell verdient maandelijks veel geld en hiermee worden aandeelhouders beloond met dividenduitkering. Cryptocurrency is niet iets wat je mij kunt uitleggen. Cryptocurrency zelf verdient geen geld. Het is hetzelfde als een postzegelverzameling. De mensen die er in handelen bepalen de waarde. Crypto op zich voegt geen waarde toe. Het is ‘wat een gek er voor geeft’. Het is veel meer speculeren dan beleggen.

Interview Johan Brinkman

5. Belegt u hier zelf in/zou u hier zelf in beleggen? 

Nee, ik zou het niemand aanraden en ik handel er zelf ook niet in.

6. Ik wil een beleggersclubje beginnen, heeft u hier tips voor hoe je dit het beste kunt doen?

Bepaal het doel van je beleggingsclub, met hoeveel geld wil je beleggen en wat wil je verdienen en aan welke termijnen denken jullie. Wil je veel of weinig mutaties doen? Een van de bekendste uitspraken van Warren Buffett is dat zijn favoriete belegging voor altijd is. Zijn ambitie is de gekochte aandelen langdurig in de portefeuille te houden.
Dit is een hele andere mindset dan alles snel willen verkopen.

7. Stel je hebt als starter een budget van 1000 euro om mee te beleggen, hoe zou u met dit bedrag omgaan en waar zou u het in beleggen?

Waar je bijvoorbeeld mee zou kunnen beginnen, is beleggen in een ETF (exchange traded fund, een beleggingsfonds wat niet actief wordt beheerd), dit heeft als voordeel dat er geen dure fondsmanagers zijn die betaald moeten worden. Je hebt verschillende thema’s. Koop 1 ETF waar je het meest in gelooft voor de lange termijn. Investeer dit en blijf er vervolgens jarenlang, rond de 5 tot 10 jaar in zitten, dit mag ook langer. Het gaat er meer om dat als je maandelijks gaat verkopen je weinig rendement maakt. Laat die 1000 euro zijn werk doen om het in een paar jaar te verdubbelen. Geduld is bij beleggen belangrijk, als je 4 tot 5 % rendement jaarlijks haalt, heb je het al heel goed gedaan. Er zullen misschien ook jaren tussenzitten waarbij het minder gaat. Dus je moet het geld kunnen missen en jaren opzij kunnen zetten.

Interview Johan Brinkman

8. Hoe ziet u de toekomst van beleggen?

Positief. Mensen moeten steeds vaker (op financieel gebied) voor zichzelf zorgen. De dagen van de goede pensioenen zijn voorbij. Mensen zullen steeds meer moeten sparen en beleggen om een goed pensioen te hebben. Beleggen zal een soort noodzaak worden, waarbij veel Nederlanders dit van huis uit zullen meekrijgen. Dit is in de Verenigde Staten al het geval.

Steeds meer banken experimenteren met robots die beleggen.

Beleggen zelf gaat ook veranderen. Je ziet steeds meer apps en de automatisering gaat heel snel en er zijn ook steeds meer banken die experimenteren met robots die beleggen. Dit zijn flink wat vernieuwingen ten opzichte van 10-15 jaar geleden. Technologie speelt al een steeds grotere rol bij beleggingen en dit zal alleen nog maar meer worden.

9. Heeft u algemene carrièretips voor young professionals?

Studenten worden gestimuleerd om snel af te studeren. Ik zou zoveel mogelijk extra nevenactiviteiten doen in je studietijd. Ik denk dat het heel erg belangrijk is om de juiste instelling te hebben en goed te luisteren en veel te leren. Hard werken en goed luisteren naar mensen om je heen. Niet denken dat je het meteen allemaal goed kunt en denken dat alle wegen voor je open liggen. Je in het begin bescheiden opstellen en goed luisteren. Leergierigheid en je houding spelen een grote rol.

Durf in je carriere fouten te maken.

Als je in loondienst zit is het belangrijk om te doen wat er van je verwacht wordt. Fouten maken mag zeker ook, ik denk dat je wel gewoon vernieuwend moet proberen te zijn en risico’s moet durven nemen. Om vervolgens dingen nog beter te doen dan van je gevraagd en verwacht wordt. Durf dan ook fouten te maken, dit is niet erg.

Bedankt Johan Brinkman, dat u de tijd heeft genomen voor het interview!

Beleggen voor beginners voor jou een interessant onderwerp? Neem een digital only abonnement op Belegers Belangen!

Wil je graag jouw baan of iets anders met ons delen? Stuur me dan een berichtje!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *