Rob Mes Verbinder: de bekendste LinkedIn gebruiker van Nederland!

Iedereen die op LinkedIn zet kent hem wel: Rob Mes Verbinder. De meest online actieve pensionaris die dagelijks veel werkzoekenden aan een baan helpt. Genoeg reden voor Beroepenkompas om Rob te interviewen. We vragen hem onder andere wat zijn drijfveren zijn, waar hij trots op is en welke handige tips hij voor jouw carriere heeft!

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

1. Wie is Rob Mes?

Ik ben een 69 jarige ex-ambtenaar van het ministerie van Financiën (Belastingdienst). Met vier kleinkinderen ben ik een trotse opa. Daarbij fiets, en sport ik veel. Ook lees ik graag thrillers. De vrije tijd is natuurlijk heel leuk, maar ik wilde er ook nog iets naast doen. Dus ging ik een hobby zoeken. Eigenlijk is wijn mijn hobby, maar de hele dag over wijn lezen en drinken kan natuurlijk niet.

Dus ik bedacht me om iets met mijn netwerk op LinkedIn te doen. Ik krijg gemiddeld 500 verzoeken, mails en presentaties per week. Van hen die zich uiteindelijk presenteren in mijn netwerk krijgt gemiddeld 50% een baan. Het is dankbaar werk en ik kan mijn tijd er goed mee vullen. Ik vraag ook altijd aan mensen om me in te lichten wanneer ze via mij een baan hebben gekregen.

LinkedIn Rob Mes
De LinkedIn pagina van Rob Mes Verbinder

Lichten je ze dan ook echt in?

De meesten wel. Helaas komt het ook nog wel eens voor dat ik geen bericht of bedankje meer heb gekregen van iemand die ik aan een baan heb geholpen. Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Belangrijk is dat ze een baan hebben.

2. Kunt u wat over uw werkverleden vertellen? 

Ik heb (na diverse studies) 13 verschillende functies vervuld binnen de Belastingdienst. Van fiscalist, manager, business controller tot extern communicatieadviseur ondernemingen. In het totaal heb ik bijna 46 jaar voor de Belastingdienst gewerkt.

3. Waarom gebruikt u LinkedIn om kandidaten gratis met opdrachtgevers met elkaar te verbinden?

De achterliggende gedachte was ‘ik moet toch wat’ tijdens mijn pensioen. Ik ben niet iemand die de hele dag een boek kan lezen. Op een gegeven moment werd het naast mijn hobby ook een maatschappelijk doel.

Iedereen die mijn hulp nodig heeft, kan deze krijgen!

Ik vind het mooi om jonge mensen te helpen bij het vinden van werk. Zij hebben de toekomst nog voor zich. Het enige wat ik van de kandidaten verwacht is dat ze graag willen werken. Overigens schakelen 50-plussers ook steeds vaker mijn hulp in. Iedereen die mijn hulp nodig heeft, kan deze krijgen!

4. Heeft u er wel eens aan gedacht om commerciëler te werk te gaan door bijvoorbeeld hogere fees te vragen?

In juli 2019 heb ik besloten om voor iedereen die commercieel aan mij wil verdienen (denk aan recruiters en werkgevers) een kleine vergoeding te vragen in de vorm van een fles vintage port of een bon van Gall & Gall of Bol. Dit deed ik alleen bij een match of plaatsing van personeel. Dit gold alleen voor commerciële instanties en niet voor de baan-/opdrachtzoekenden.

Per 1 januari promoot ik bedrijven, producten en diensten tegen een vergoeding.

Per 1 januari 2020 ben ik met de port en de cadeaubon als vergoeding gestopt. In november 2019 heb ik naast mijn persoonlijke LinkedIn-pagina Rob Mes Verbinder een ‘bedrijfspagina’ gemaakt, Rob Mes Influencer.

Op deze bedrijfspagina plaats ik per 1 januari vacatures, promoot ik bedrijven, producten en diensten tegen een vergoeding.

Rob Mes

5. Hoeveel connecties en volgers heeft u op dit moment?

Op het moment heb ik 107.000+ connecties & volgers op LinkedIn op mijn pagina Rob Mes Verbinder.

6. Wat is volgens u het grootste succes wat u met LinkedIn heeft behaald?

Mijn uitdaging zit hem in schaarse kandidaten in markten als bijvoorbeeld de bouw, onderwijs, elektrotechniek en IT te matchen aan een werkgever.

7. Kunt u een succesverhaal noemen van een werkzoekende, die uw hulp heeft ingeschakeld?

Een oud-ceo van 50+ met een super goede internationale carrière werd werkloos en had mede daardoor veel privéproblemen.

Ik heb hem aan een baan geholpen en dat gaf hem zijn eigenwaarde terug.

Uiteindelijk belandde hij zelfs in de bijstand. Die hij uiteindelijk niet kreeg, omdat zijn vrouw nog werkte. Na twee jaar kwam hij bij mij terecht en heb ik hem aan een baan geholpen en dat gaf hem zijn eigenwaarde terug. Het is toch geweldig als je zo iemand kan helpen?

8. U ontvangt een fles port voor elke match die u heeft gemaakt. Hoeveel flessen port staan er nu bij u thuis? Oftewel: hoeveel matches heeft u gemaakt?

Laat ik het zo zeggen: op het moment heb ik genoeg flessen staan om de komende jaren van te genieten!

Port
Flessen port ter illustratie. Bron: pexels.com

9. Heeft u nog tips voor young professionals die aan het begin van hun carrière staan?

Gebruik LinkedIn! Zorg dat je zo snel mogelijk een netwerk hebt en goed om je heen kijkt om te ontdekken wat je in je carrière wilt. Ik begrijp dat dit soms moeilijk is. Daarom geef ik als extra tip: volg mij op LinkedIn (Rob Mes Verbinder en Rob Mes Influencer) en gebruik mijn netwerk!

10. Want hoe bent u er achter gekomen wat u wilde?

Vroeger was de wereld simpeler dus dit ging bijna vanzelf. Natuurlijk moet je wel bepaalde ambities hebben. Ik wilde meer bereiken dan mijn ouders. Je moet dus een streven hebben. Vroeger had je bijvoorbeeld de technische school of de huishoudschool. Ik heb de Mulo gevolgd en ben op mij  17e gaan werken.

Tegenwoordig is de maatschappij een stuk ingewikkelder.

De HBS en het gymnasium was voor de zoon of dochter van de notaris of de arts. Tot mijn 32e heb ik diverse studies gedaan.

Tegenwoordig is de maatschappij een stuk ingewikkelder. Er zijn nu veel meer mogelijkheden.

11. Wat is de beste tip die u in uw carrière heeft gekregen?

Zorg dat wat je doet, je er 100% achter staat. Sta dus voor de zaken die je hoog in het vaandel hebt staan. En daarmee kom je het verst: vertrouwen en doorzettingsvermogen!

12. Hoe ziet u de aanvragen naar banen in de toekomst?

De arbeidsmarkt is enorm dynamisch dus het is lastig te zeggen naar welke toekomstige banen veel vraag is. De bouw, onderwijs, zorg, IT, data protection (ter voorkoming en bestrijding van) IT-fraude, hacking en fishing) en elektrotechniek zal zeker de komende 10 jaar nog veel arbeidskracht vragen.

Daarbij denk ik dat er naar managers steeds minder vraag zal zijn. Managementlagen zullen langzamerhand verdwijnen, omdat teams steeds vaker zelfsturend (gaan) zijn. Organisaties worden steeds platter.

We willen Rob Mes graag bedanken voor het interview!

Wil je graag jouw baan of iets anders met ons delen of ken je iemand die zijn expertise wil delen? Stuur ons dan een mail!

Een gedachte over “Rob Mes Verbinder: de bekendste LinkedIn gebruiker van Nederland!”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *