Timemanagement: tips voor de juiste balans tussen werk en privé

In het drukke werkleven is het soms lastig om prioriteiten te stellen en tijd vrij te maken voor zaken die je belangrijk vindt. Ook ik loop hier soms tegenaan. Ik ben mij gaan verdiepen in timemanagement en kwam in contact met Eric van den Heuvel. Eric is een expert op dit gebied. Zo geeft hij onder andere timemanagement cursussen. In dit artikel geeft hij je tips om de juiste balans tussen werk en privé te vinden met behulp van timemanagement. Dus neem even de tijd om dit interessante interview te lezen!

1. Wat is in uw ogen timemanagement?

Timemanagement bestaat eigenlijk niet. De tijd blijft maar door tikken. En is dus niet te managen. Het enige wat je kunt managen is je aandacht en je focus. Op mijn site vind je meer over het thema timemanagement.

Eric van den Heuvel
Eric van den Heuvel geeft je tips om de juiste balans tussen werk en privé te vinden door middel van timemanagement.

2. Hoe maak je een goede balans tussen werk en privé door middel van timemanagement? Heeft u hier tips voor?

Werk privé balans is geen eindpunt. Balans houden is een constante wisselwerking tussen de verschillende rollen die je hebt. De professionele rollen zoals bijvoorbeeld leidinggevende, sales, customer service, marketingrollen. En de persoonlijke rollen zoals ouder, mantelzorger, opvoeder, partner, hulpouder op school, vrijwilliger, etc. De ene week zal de balans meer naar de ene kant en de andere week meer naar de andere kant hellen. Ik heb hier 15 tips over geschreven:

3. Hoe past u deze tips om de juiste balans tussen werk en privé te vinden zelf toe?

Ik zorg dat ik een bepaalde routine heb om dagelijks en wekelijks om te gaan met de uitdagingen van alles wat op je afkomt. Van mijzelf weet ik dat de eerste uren in de ochtend mijn gouden uren zijn. Daar ben ik het productiefste. Dus dan doe ik de dingen die mijn focus moeten hebben. Op mijn site kun je lezen hoe jij ook een productieve ochtend kan krijgen.

4. Hoe overkom je obstakels die timemanagement met zich meebrengt?

Goede vraag. Het bewust worden van de obstakels is stap 1. De grootste obstakels zijn de veelvuldige niet urgente interrupties. Bijvoorbeeld de meldingen op je scherm van nieuwe mail, bliepjes van sociaal media berichten op je telefoon of binnenlopende collega’s. Moet op ieder mailtje of appje wel direct geantwoord worden?
Stap 2 is het anders omgaan met niet urgente interupties. Dit vergt enige zelfdiscipline die je moet oefenen.

Tips timemanagement

5. Hoe kun je je energie dagelijks het best benutten?

Je hebt allemaal activiteiten en taken die je vervelend vindt. Ze kosten veel energie. Je hebt ook taken die je leuk en uitdagend vindt in je werk. Deze leveren je energie op. Ben bewust van je energie vretende en je energie gevende activiteiten. Met deze kennis kun je effectiever worden in hoe je je tijd doorbrengt.
Bijvoorbeeld door niet inspirerende en vervelende activiteiten te beperken of samen te voegen. In plaats van de energie kostende activiteiten te verspreiden over je week waardoor ze als een rode draad jouw week domineren. Op mijn blog vind je meer over de energiebalans.

6. Hoe kun je effectiever met alle dagelijkse bezigheden (zoals boodschappen, reistijd, koken etc.) omgaan?

Start de dag met een plan. Zet voor jezelf op een rijtje welke zaken je wanneer gaat doen. En houdt rekening dat je misschien een ochtendmens bent. Bewaar dan routineklussen voor de middag. Maar ook het clusteren van taken. Bijvoorbeeld alle telefoontjes achter elkaar doen, of het beantwoorden van je mail op vaste momenten. Zorg dat je voor moeilijke taken in een rustige omgeving zit, en zet je mobiel op stil om je langere tijd te kunnen concentreren. Heb je hier moeite mee, kun je op mijn blog meer lezen over concentreren voor volwassenen.

7. Hoe kun je (dagelijkse) resultaten behalen op een positieve stressloze manier?

De beste manier is om de dag te starten met een plan. Anders kom je vanzelf in het plan van iemand anders terecht. En dat wil je eigenlijk niet. Want jij hebt ook zaken liggen waarvan je op de resultaten wordt afgerekend. Door je klant, collega of leidinggevende. Heel belangrijk is om ook pauzes te nemen. Niet alleen lunchpauze, maar ook micropauzes van maximaal 5 minuten. Ga van je bureau weg om iets te drinken te halen. Loop even naar buiten om frisse lucht in je longen te zuigen. Ook over werkstress verminderen kun je op mijn blog 26 tips vinden.

Timemanagement tips

8. Wat kunnen mensen leren van uw cursus timemanagement?

In onze training timemanagement leren ze:

• Nooit meer dingen vergeten
• Tijdwinst, 10 tot 20% verbetering van de productiviteit
• Het heerlijke gevoel van een lege mailbox
• Nooit meer zoeken
• Innerlijke rust / nachtrust
• Effectiever werken
• De baas over je agenda
• Omgaan met uitstelgedrag
• Zonder stress op vakantie
• Direct uitvoerbare slimmer werken tips
• Beter prioriteiten stellen, plannen en organiseren
• Meer ruimte voor creativiteit
• Een helder hoofd
• Je wordt woest aantrekkelijk voor je werkgever

Dit levert een leven lang profijt van deze nieuwe vaardigheden op.

9. Wat zijn de drie of meer ‘’quick wins’’ die je snel kunt toepassen en wat is het effect dat je hier mee bereikt?

Quick wins zijn de open deuren van timemanagement. Zoals doe je mail op vaste tijden, vaker nee zeggen en prioriteiten stellen. Maar het draait uiteindelijk om gedragsverandering. Daar is meer voor nodig dan tips over quick wins of een boek over timemanagement. Vandaar dat ik steeds meer verzoeken krijg om mensen 1 op 1 hierbij te begeleiden. Gedrag veranderen gaat namelijk niet vanzelf.

10. Hoe kun je reistijd in het ov of in de auto het beste volgens u besteden?

Je hebt allemaal wel artikelen waarvan je denkt. Dat is interessant, dat ga ik eens een keer lezen. Maar er komt uiteindelijk niets van. Verzamel artikelen, notulen en nieuwsbrieven op je tablet, je telefoon of print ze uit. Je hebt je handen vrij als je gaat meereizen met de auto, trein, bus, tram of vliegtuig. Die tijd kun je nuttig vullen met het lezen hiervan. Maar start in in ieder geval met een goede planning om op tijd te komen.

Bedankt Eric, dat je de tijd hebt genomen voor het interview!

Wil je graag jouw baan of iets anders met ons delen? Stuur me dan een berichtje!

Een Helder Hoofd

Eric van den Heuvel
Trainer en spreker bij Advies en begeleiding Een Helder Hoofd
Wij Leveren Nachtrust
EenHelderHoofd.nl

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *