Hoe vind je je passie in werk? Dorine van Bree geeft tips!

Loopbaancoach Dorine van Bree van De Werkcoach legt je uit hoe je passie in werk vindt door je een aantal simpele tips te geven. Toe aan een volgende stap in je carrière maar je weet nog niet helemaal welke richting? Dit artikel helpt je om jezelf naar de goede richting te sturen!

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

1. Wat is uw specialisatie in coaching?

Mijn specialisatie is loopbaancoaching voor mensen die op een punt gekomen zijn dat ze toe zijn aan iets anders maar niet precies weten hoe hun nieuwe ‘droombaan’ eruit ziet.

Dorine van Bree
Dorine van Bree geeft je tips om je passie in je werk (terug) te vinden!

2. Hoe vind je je passie? En heeft u hier tips voor?

Door dingen te gaan uitproberen en in gesprek met mensen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld mensen om je heen vragen wat zij als jouw grootste kwaliteiten zien. Die vind je zelf soms zo gewoon dat je ze niet meer ziet. Vaak is je passie ook iets waar je goed in bent.

Houd ook eens in de gaten waar je allemaal enthousiast van wordt. Over welke onderwerpen lees je graag? Wat vind je leuk om naar te kijken? Wat doe je in je vrije tijd? Dat zijn allemaal dingen die iets zeggen over jou, over wat je belangrijk vindt en wat je leuk vindt.

3. Wat maakt een loopbaancoach onderscheidend?

Je kunt je op allerlei manieren onderscheiden. Ik heb zelf bijvoorbeeld een eigen online loopbaanprogramma “In 5 stappen naar je droombaan!” Daarmee kunnen mensen zelf kiezen waar en wanneer ze met de opdrachten aan de gang gaan. Elke opdracht begint met een filmpje waarin ik uitleg wat de bedoeling is. Dat maakt het persoonlijker. Mensen maken de opdrachten én reflecteren er al op.

Daardoor kunnen we dan vervolgens in de 1 op 1 gesprekken meteen nog een slag dieper gaan. Ook heb ik een besloten Facebookgroep waarin mensen zitten die met het programma aan de gang zijn of zijn geweest. Dat is leuk om te sparren, vragen te stellen en een mooi netwerk te vormen. Verder heb ik bijvoorbeeld ook veel onderwijsmensen als cliënt. Omdat ik zelf ook lang in het onderwijs gewerkt heb, snap je elkaar goed.

4. Hoe kun je je passie doorvertalen naar werk?

Het is natuurlijk wel zo fijn als je iets met je passie kunt doen in je werk! Als je helder hebt wat je kwaliteiten zijn, check dan vooral ook eens of je die kwaliteiten op dit moment wel voldoende aan bod komen in je werk? Zo niet, dan kun je kijken of je andere taken naar je toe kunt trekken, of overwegen om ander werk te gaan zoeken wat meer aansluit bij jouw passie en kwaliteiten.

5. Hoe kun je je passie terugvinden in werk?

Dat kun je doen door op zoek te gaan naar de zogenaamde ‘wow- momenten’. Momenten in je werk waar je echt blij van werd en waarin alles vanzelf leek te gaan. Waarom werd je daar zo blij van? Wat vond je daar zo leuk aan? Waarom ging dat zo lekker? Zet die momenten eens op een rijtje, dat geeft veel inzicht!

passie in werk vinden

6. Hoe weet je welke baan bij je past en hoe komt passie hier bij kijken?

Dat weet je vooraf niet altijd zeker. Het is fijn als je de kans krijgt om wat dingen uit te proberen en zodoende helder te krijgen wat echt bij je past. Maar je kunt het ook ontdekken door gesprekken aan te gaan met mensen die het werk dat jou leuk lijkt, al doen.

7. Heeft iedereen een passie?

Het is maar net hoe je het noemt. Sommige mensen zijn allergisch voor het woord ‘passie’. Maar ik denk wel dat iedereen werk kan doen dat echt bij je past, waar je heel blij van wordt en energie van krijgt. Dat is mijn definitie van passie.

8. Algemene carrièretips voor jong volwassenen?

Neem regelmatig tijd om te kijken of wat je aan het doen bent, nog echt bij je past. Vaak rol je vanzelf van het een in het ander, maar soms rol je daardoor ineens een richting op die eigenlijk niet meer klopt. Zorg dat je zelf het stuur in handen houdt!

9. Hoe heeft u deze tips toegepast?

Door zelf een loopbaantraject te gaan volgen toen ik merkte dat ik steeds minder energie kreeg van het werk dat ik daarvoor jaren lang wel heel leuk had gevonden.

10. Wat was uw passie en hoe komt dat terug in uw werk?

Ik vind het leuk om mensen te begeleiden in hun volgende stap, ze mogelijkheden laten ontdekken, ze in actie zetten, anders naar zichzelf laten kijken, iets overdragen. Dat maakt dat mensen zelfverzekerder en weloverwogen een nieuwe stap gaan zetten of een keuze maken. Dat is mijn passie!

11. Hoe gaat een coachingsproces bij u?

In mijn trajecten gaan mensen eerst een goed naar zichzelf kijken. Daarna gaan ze onderzoeken wat ze het allerliefste zouden willen. Pas daarna gaan ze onderzoeken of dat mogelijk is en wat ze daarvoor moeten doen. Vervolgens gaan ze aan de slag met hun cv, LinkedIn etc. Zolang je jezelf niet goed kent en niet weet wat je het allerliefste zou doen, zul je je ‘droombaan’ ook niet vinden! Maar als je wel weet wat je het liefste doet, maar niet weet hoe je anno nu dat werk moet vinden, lukt het ook niet.

Het gaat dus om de combinatie van je zelf heel goed kennen, reflecteren, onderzoeken, jobmarketing en actie ondernemen!

Bedankt Dorine voor het geven van tips over hoe je passie in je werk gaat vinden! 

Wil je graag jouw baan of iets anders met ons delen? Stuur me dan een berichtje!

Dorine van Bree
www.dewerkcoach.nu
info@dewerkcoach.nu
06 16395512

2 gedachten over “Hoe vind je je passie in werk? Dorine van Bree geeft tips!”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *