Passie in je werk vinden of hebben is iets waar ik, samen met veel andere young professionals, naar op zoek ben. De eerste vraag die we allemaal eerst moeten beantwoorden is: hoe vind je je passie? Vervolgens ga je uitzoeken hoe je dit kunt vertalen naar werk. Zelf ben ik benieuwd naar deze vragen en daarom sprak ik met loopbaancoach Sara Surachno van Loopbaanadvies Pro. Ze gaf me tips over hoe je passie in je werk (terug) kan vinden. Sara heeft jarenlange ervaring als loopbaancoach en heeft een doordachte visie over loopbaanoriëntatie en ontwikkeling. Redenen genoeg om haar te interviewen!
1. Wat is jouw specialisatie binnen loopbaancoaching?
Het merendeel van mijn cliënten komt voor een loopbaanswitch. Dit is gelijk ook mijn specialisatie. Mensen die op zoek zijn naar een andere baan waar ze met plezier naartoe gaan. Ik coach zowel in het Nederlands als Engels, dus ik heb ook vaak te maken met expats. De meeste cliënten zijn hoger opgeleid en vaak hebben ze nog geen idee welke richting ze op willen.
Passie in je werk vinden? Sara Surachno geeft je handige tips!
2. Wat maakt een loopbaancoach onderscheidend?
Tips op het internet of artikelen kunnen je helpen, maar tijdens de dialoog met een loopbaancoach doe je ontdekkingen die je anders niet opdoet. Wat een coach doet, is de juiste vragen stellen zodat je bij de diepere laag van jezelf komt, waar je anders niet zo snel komt.
Een loopbaancoach kan maatwerk leveren en is een goede sparringpartner. Passie ligt voor elk mens anders en is persoonlijk, terwijl teksten op het internet algemeen zijn. Het maatwerk maakt een loopbaancoach dus onderscheidend.
3. Wat is jouw definitie voor passie?
Wanneer je passie ervaart, dan voel je dat er veel energie vrijkomt. Als je bijvoorbeeld erg van dansen houdt, dan voel je een enorme positieve energie vrijkomen wanneer je hier zelfs maar aan denkt! Als ik het zou moeten omschrijven, is het als volgt:
”Passie is iets wat je op een positief intense manier raakt”.
4. Passie in je werk vinden is voor sommigen moeilijk? Heb je hier handige tips voor?
Als je al een baan hebt en niet wil switchen zijn er manieren om het werk plezieriger te maken, maar echte passie ervaar je pas als jouw baan geweldig goed aansluit bij jouw karakter, interesses, talenten en professionele fase. Je hebt veel zelfkennis en kennis van de arbeidsmarkt nodig om te bepalen wat de ideale baan is. Het is een zoektocht. Een loopbaancoach versnelt dat proces enorm én voorkomt een mismatch. Een grondig loopbaanoriëntatie-proces neemt tussen de 3 weken en 3 maanden in beslag en is een kwestie van voortschrijdend inzicht.
Wat doe je in je vrije tijd?
Er zijn veel manieren om te ontdekken waar jij warm voor loopt. Één manier om jouw passie te ontdekken kan via bestuderen wat je in je vrije tijd doet. Wat voor hobby’s heb je bijvoorbeeld? Als je ergens niet voor betaald krijgt en je besteedt er toch veel tijd aan, dan moet je het wel heel leuk vinden toch? Van hieruit kun je de vertaalslag maken naar een baan. Als je dit zelfstandig doet, kan het soms best lastig zijn. De volgende tips sluiten hierop aan.
Ga met bekenden het gesprek aan!
Ga met mensen uit jouw directe omgeving het gesprek aan. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan hen hoe ze jou aan vreemden zouden omschrijven. Vervolgens komen jouw karaktereigenschappen en interesses naar boven. Op deze manier kom je wellicht tot nieuwe inzichten.
Vraag nooit: welke baan past het beste bij mij?
De vraag: ‘welke baan past het beste bij mij’ is veel te direct. Hier kan bijna niemand direct antwoord op geven. Loopbaancoaches werken vaak met het zogenaamde trechtermodel. Wanneer je een breed idee hebt van wat je leuk vindt, bijvoorbeeld muziek, ga dan het gesprek aan met mensen die in de muziekbranche werken om te ontdekken welke takken binnen de branche en wat voor soort functies bestaan en jou enthousiast maken.
Schakel een loopbaancoach in!
Je kunt ook een loopbaancoach inschakelen. Een loopbaancoach versnelt jouw zoektocht naar die echt leuke baan én helpt je ook om deze te bemachtigen. Een sparringpartner hebben die deskundig is, kan erg prettig zijn tijdens een oriëntatieperiode.
Ga mediteren!
Mediteren kan ook goed helpen. Mensen die ervaring hebben met meditatie zullen dit beamen. Als je een specifieke vraag in gedachte hebt en je mediteert hierop, dan heb je best kans dat er een helder antwoord op komt. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waar je passie ligt of waar je gelukkig van wordt. Houd de vraag ruim. Dat werkt het beste tijdens de meditatie.
5. Hoe kun je passie terugvinden in werk?
Als je ooit passie voor werken had, maar deze bent verloren, dan is het nuttig om de oorzaak te vinden waardoor jouw passie voor werken in het algemeen of voor dat specifieke werk is verdwenen. Jezelf afvragen wanneer je het werkplezier en de passie hebt verloren, kan hierbij helpen. Soms was dit toen er conflict op het werk ontstond of wanneer de werkdruk te hoog werd. Het werk volledig beheersen en geen uitdaging meer vinden, komt ook veel voor. Pas dan op voor een bore-out. Nu je de oorzaak weet van het verloren werkplezier, kun je stappen ondernemen.
Misschien kun je binnen dezelfde organisatie nieuwe/uitdagende werkzaamheden overnemen of creëren. Ga het gesprek aan met jouw leidinggevende, HR of een vertrouwenspersoon. Als er bij de huidige organisatie geen mogelijkheden voor je zijn, zou ik aanraden om van organisatie te switchen en ook eens te kijken of andere functies en branches zouden kunnen passen dan waar je al ervaring in hebt.
6. Hoe weet je welke baan bij je past en hoe kun je passie in je werk vinden?
Luister goed naar jouw gevoel en zorg dat je genoeg kennis hebt over jezelf en de arbeidsmarkt. De juiste arbeidsmarktkennis kun je opdoen door bij mij een sessie `beroepenschatkist’ te doen. Dit geeft een breed beeld en duidelijk wordt van welke functies, branches en werkaspecten jij enthousiast wordt.
7. Heeft iedereen een passie?
Ja, 100%. Alleen sommige mensen noemen het geen passie. Iedereen heeft een andere definitie voor het woord passie. Ik ben nu 5 jaar een zelfstandig loopbaancoach die gericht is op passie-onderzoek en het vinden van de droombaan. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand geen passie heeft. Iedereen lacht en huilt, dus iedereen heeft ook een passie. Passie ervaren is een gevoel en wanneer je beter bij jouw gevoel komt (en dat gebeurt tijdens een coachtraject), zul je makkelijker passie ervaren.
8. Heb je algemene carrièretips voor jong volwassenen?
Wees aardig voor jezelf! Realiseer je dat je aan het begin van jouw carrière staat en je de tijd mag nemen om te verkennen en te leren. Je hoeft niet meteen heel erg goed te zijn. Gun jezelf de tijd om iets onder de knie te krijgen en je ergens goed in te ontwikkelen en vraag hulp als je dat nodig of prettig vindt.
Als je denkt dat je meteen op topniveau moet presteren, dan leg je jezelf te veel druk op. Bedenk gewoon dat als je iets serieus aanpakt en er de nodige uren insteekt, je er vanzelf goed in wordt.
9. Hoe heeft u de gegeven tips ook bij uzelf toegepast?
Jazeker! Ik heb zelf met veel mensen gesproken over de uiteenlopende functies die zij uitoefenden om zo te ontdekken wat de juiste baan zou zijn voor mij. Hiernaast heb ik jaren geleden ook een loopbaancoach in de arm genomen. Mediteren doe ik af en toe en elke keer verrast het mij weer positief dat er echt een treffend antwoord op mijn vraagstuk uit de lucht komt vallen. Zelf heb ik twee grote passies en dit zijn dansen en coachen.
Bedankt Sara, voor het geven van tips over hoe je passie in je werk gaat vinden!
Je kunt Sara bereiken via www.loopbaanadvies.pro
Wil je graag jouw baan uitlichten of wil je juist dat er een andere baan wordt behandeld op Beroepenkompas.nl? Stuur me dan een berichtje!