Interview met beurscommentator (BNR) Jelle Maasbach

De 29-jarige Jelle Maasbach werkt al enkele jaren bij BNR Nieuwsradio als beurscommentator. Klinkt natuurlijk heel spannend, maar wat houdt dit beroep nou precies in? Jelle vertelt je alles wat je wil weten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit waar zijn dag uit bestaat en geeft hij tips voor mensen die bij de radio willen werken!

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

Wat doe je als beurscommentator?

Ik werk bij BNR Nieuwsradio als beurs- en economiecommentator, maar meestal noem ik mezelf geen beurscommentator. Dat houd in dat ik in de uitzending steeds aanschuif en vertel over beursnieuws (beurs van Amerika, Japan of de Nederlandse beurs etc.), maar ook over economisch nieuws. Niet alleen grote verhalen (rentebesluit van een centrale bank, bankencrisis), maar ook een ontslagronde bij ING of een bekende winkelketen die failliet is. Ik begin om 04.30 uur tot ongeveer 13.00 uur, met een redelijk klein team (presentator, regisseur, sidekick en wat redacteuren).

Hoelang ben je al werkzaam bij BNR Nieuwsradio?

Dit werk doe ik nu al twee jaar, in oktober 2015 nam ik het stokje over van Paul Laseur, die heeft het zeven jaar lang gedaan.

Hoe word je beurscommentator?

Beetje een open deur, maar je moet wel veel kennis hebben van economische vraagstukken en natuurlijk wat over beleggen weten. Heel eerlijk? Daar had ik helemaal geen verstand van. Maar ben op mijn 19e gaan stage lopen bij RTL Z, de economische televisiezender. Daar heb ik heel veel geleerd, kennis die ik weer kon gebruiken in mijn werk voor BNR Nieuwsradio. Ik heb mezelf veel aangeleerd (veel gelezen), maar ook ontzettend veel opgestoken van collega’s.

Jelle Maasbach bnr

Welke studies heb je gevolgd om bij BNR Nieuwsradio terecht te komen?

Ik heb geen economische studie gevolgd, maar totaal iets anders. Op een blauwe maandag heb ik makelaardij gestudeerd (was echt helemaal niks) en daarna Journalistiek in Amsterdam. Via die school mocht ik stage lopen en kwam ik bij RTL Z terecht, later BNR.

Hoe ben jij er achter gekomen dat je beurscommentator wilde worden?

In het begin wilde ik presentator of gewoon verslaggever worden. Heb het beiden gedaan, maar mocht ook een keer invallen als beurscommentator in de nieuwsuitzending. Vooraf zag ik er tegen op, ik dacht dat het te saai of zwaar zou zijn. Alleen bleek dat helemaal niet het geval, het was juist tof. Toen ging de knop om en dacht ik: als de man stopt die er nu zit, wil ik zijn baan. Dat gebeurde, een paar maanden later. Op mijn verjaardag kreeg ik dat te horen. Mooi cadeau!

Wat zijn jouw talenten en hoe wist je dat dit aan ging sluiten op je beroep?

Van kleins af aan praat ik al aan een stuk door, dus wist dat ik wel redelijk communicatief vaardig was. Echter was ik beroerd in economie, dus had niet verwacht dat ik juist hierover zou gaan praten. Maar met wat inzet ben ik er uiteindelijk toch gekomen. Ook moet je niet zenuwachtig zijn om live op de radio te komen en vooral goed tegen stress kunnen. Want het is vaak best even stressen.

Waar bestaat jouw dag als beurscommentator uit?

Nieuws zoeken, via internet en via een zogenaamde Reuters terminal. Dat is een terminal waar alle beurskoersen en economisch nieuws op binnen komt.
Van dat nieuws maak ik berichten, die berichten vertel ik in de uitzending (die loopt van 06.00 tot en met 10.00 uur). Na de uitzending wordt er nog geëvalueerd, en bereid ik onderwerpen voor de volgende dag voor. Als er breaking news is, dan schuif ik ook in andere nieuwsuitzendingen aan.

Beurscommentator

Wat zijn de voordelen van jouw beroep?

Dat ik betaald krijg om over iets te praten dat ik leuk vind. Ook is de vergoeding goed, de collega’s zijn leuk en vind ik het bezig zijn met radio fantastisch.

Wat zijn de nadelen van jouw beroep?

Dat zijn de tijden. Ik sta elke werkdag op om 03.30 uur, dat went uiteindelijk wel maar het is niet altijd goed voor je lichaam en je sociale leven. Je moet immers vroeg op, dus ook vroeg naar bed. Vooral dat laatste is wel eens irritant, vooral als je leuke visite hebt die je niet de deur uit wil doen.

Hoeveel verdien je netto per maand als beurscommentator?

Salaris delen doe ik nooit, maar laat ik zeggen dat ik echt prima verdien voor mijn leeftijd.

Heb je tips voor mensen die bij de radio willen werken?

De radio is een kleine wereld, de kans om journalist bij een radiozender te worden misschien nog wel kleiner. Je hebt naast BNR Nieuwsradio namelijk alleen nog Radio 1.

Goede connecties zijn belangrijk, probeer iemand te ‘gebruiken’ die je kent. Ook veel doorzettingsvermogen (mocht je afgewezen worden, gewoon nog een keer proberen) en een vlotte babbel is wel een pre.

beurscommentator BNR
Foto: fdmg.nl

Wat kunnen valkuilen zijn als je beurscommentator wil worden?

Dat je misschien te graag en te snel wil. Dat had ik, ik begon al erg jong dus ik had na een paar jaar al het idee dat ik stilstond. Dat ik niet meer verder kwam, maar toen was ik nog geen 25. Soms even wachten kan dus geen kwaad.

Heb je algemene carrièretips voor (jonge) ambitieuze mensen?

Misschien wat ik hier boven vertelde: geduld en het ook op je bek durven gaan. Zeer belangrijk, anders kom je niet verder.

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt en wat was hier het meest leerzame van?

Lomp is mijn tweede naam, dus er zijn er best wel wat. Denk dat de grootste blunder was dat ik een keer op locatie was als verslaggever en live een interview moest doen. Ik was zo warrig dat ik de verkeerde persoon aan het interviewen was. Gelukkig kon ik nog net de goede man live in de uitzending bevragen. Ik ben ook eens gestruikeld over de drempel van de studio toen er een gast binnen zat. Ook heb ik een keer gezongen terwijl de microfoon nog open stond. Allemaal niet handig, haha.

Blijft je baan uitdagend?

Jawel, als je maar steeds iets anders probeert. Dus op een andere manier werken, wat ander soort nieuws zoeken en de lat steeds wat hoger leggen. Lukt ook niet altijd, maar meestal wel!

Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen of buiten dit beroep?

Ik kan niet veel leukere banen (binnen dit bedrijf) opnoemen. Enige wat me later misschien leuk lijkt is een programma voor mezelf. Een nieuwsshow of een programma over beleggen. Dat laatste heb ik laatst als invaller mogen doen, heel leuk.

Beurscommentator

Heb je sollicitatietips?

Lees je heel goed in en niet alleen over het bedrijf. Zoek uit wie jou gaat interviewen en probeer informatie over diegene te vinden. Begin dan ineens over die ene opdracht die hij of zij heeft gedaan of bijzondere werkzaamheden waarmee je al een opening voor een gesprek hebt (‘leuk, zag dat je toen werkte in het buitenland en daar zelf een divisie moest leiden’).

Kom met een goed verhaal op het gesprek zelf: wat wil jij doen, waarom vind je het leuk om voor die baan te gaan? Toon wat ambitie. Dat zie je hier soms met stagiaires niet echt. “Ja ik wil hier stage lopen omdat het moet”, hoor je ze dan zeggen. Als je het niet leuk vindt, doe het dan niet. Je moet wel enthousiasme uitstralen!

Bedankt voor het delen van je beroep Jelle Maasbach. Volg hem op Twitter voor het laatste beursnieuws!

Wil je graag jouw baan uitlichten of wil je juist dat er een andere baan wordt behandeld op Beroepenkompas.nl? Stuur me dan een berichtje!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *