Wat doe je als webredacteur? (functieomschrijving, tips, salaris & meer)

In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over het beroep webredacteur. Zo geef ik een complete functieomschrijving, tips, salaris en meer!

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

Naast het onderhouden van de website Beroepenkompas.nl, ben ik na mijn studie gaan werken als webredacteur bij F&L Publishing Group. Bij dit bedrijf was ik verantwoordelijk voor alle online uitingen van het merk Muscle & Fitness. Voordat ik het werkleven begon, heb ik de studie HBO communicatie aan de Fontys in Tilburg gevolgd. Als admin van deze site, ben ik verplicht om ook zelf uit te leggen wat voor beroep ik doe en wat mijn ervaringen tot nu toe zijn.
Door: Jesse Haarlemmer

Jesse Haarlemmer

1. Wat is mijn ervaring met HBO communicatie op de Fontys in Tilburg?

Over het algemeen kijk ik zeer tevreden terug op de studie HBO communicatie op de Fontys in Tilburg. Wat mij vooral aansprak aan de opleiding, is dat de focus lag op de praktijk. Bij veel studies is het zo dat je een project maakt voor niet bestaande bedrijven. Dit was op de Fontys anders. Tijdens mijn studie heb ik onder andere communicatieplannen mogen maken voor organisaties als: BNN, Vodafone, DELA en Theaters Tilburg. Door dit soort projecten word je op een goede manier klaargestoomd voor het werkleven. Je werkt, samen met je projectgroep, naar een professioneel eindproduct waar de bedrijven daadwerkelijk iets mee kunnen.

Daarbij vond ik de verhoudingen tussen student en docent prettig. De meeste docenten staan zowel dichtbij het bedrijfsleven, als bij de student. Dit maakt het een goede balans. Als ik de opleiding HBO communicatie op de Fontys in Tilburg een cijfer tussen de 1 en 10 zou moeten geven, geef ik het een 7,5. De kritiek die ik op de opleiding heb is dat ik naar mijn mening te weinig heb geleerd over online zaken als SEO (Search Engine Optimalization), Google Analytics, WordPress en de bijbehorende tools. Tijdens mijn werk als Webredacteur ben ik er achter gekomen hoe belangrijk dit is en wat je er mee kunt bereiken. Het kan ook zijn dat ik tijdens deze lessen te weinig heb opgelet, haha!

2. Waarom ben ik webredacteur geworden?

De reden waarom ik webredacteur ben geworden. is omdat ik een ‘creator’ ben. Ik vind het geweldig om dingen neer te zetten die blijven bestaan en anderen kunnen motiveren of inspireren. Ik wilde van jongs af aan altijd al ‘iets in de media doen’. Dit is ook de reden waarom ik voor de studie HBO communicatie heb gekozen. Toen ik de vacature webredacteur voor het merk Muscle & Fitness tegenkwam, werd ik gelijk enthousiast.

Ik vind het belangrijk om je hobby en je werk te combineren, op deze manier houd je je werk leuk. Omdat ik 3 of 4 keer in de week in de sportschool ben te vinden, was de keuze om te solliciteren als webredacteur snel gemaakt. Ik ben tot op heden nog nooit met echte tegenzin naar werk gegaan. Deze tegenzin had ik vroeger bij verschillende stages wel.

3. Wat doe je als webredacteur, wat zijn je werkzaamheden?

Als webredacteur voor Muscle & Fitness ben ik verantwoordelijk voor alle online uitingen van het merk. De belangrijkste werkzaamheden van mijn functie als Webredacteur kan ik als volgt onderverdelen:

Content creëren voor de website

Het belangrijkste van mijn functie als webredacteur is content voor de website creëren. Dit houdt in dat ik interessante, leuke en/of pakkende teksten schrijf over thema’s binnen fitness, bodybuilding en voeding. Voorbeelden van onderwerpen zijn: trainings- en voedingsschema’s, interviews met fit girls of bodybuilders, supplementen of nieuwsberichten. Inspiratie voor deze onderwerpen haal ik onder andere uit het magazine van Muscle & Fitness en van het internet.

Social Media onderhouden

Zoals gezegd ben ik als webredacteur verantwoordelijk voor alle online uitingen van Muscle & Fitness, dus ook de uitingen op social media. Instagram en Facebook worden elk op hun eigen manier ingezet. Facebook wordt gebruikt om interessante artikelen met de volgers te delen en Instagram wordt meer gebruikt om afbeeldingen die bij de lifestyle van bodybuilding/fitness horen te plaatsen.

Redigeren en publiceren van teksten

Teksten uit het magazine kunnen relevant zijn voor de site van Muscle & Fitness. Het is dan ook mijn taak om deze teksten te redigeren en SEO te optimalizeren zodat deze beter worden gevonden op Google.

Andere werkzaamheden van een Webredacteur kunnen zijn:

• Plannen van berichten op zowel social media als de site
• Bewaken en vormgeven van de huisstijl en richtlijnen van de content
• Taakverdeling opstellen binnen de redactie
• Ideeën voor nieuwe content bedenken en dit implementeren

Werken als Webredacteur

4. Hoelang ben je al webredacteur ?

Ik ben sinds oktober 2016 werkzaam als webredacteur bij F&L Publishing Group, één jaar dus.

5. Vind je je baan als webredacteur zwaar?

Fysiek is het niet zwaar, omdat je vooral achter een computer zit. Mentaal ervaar ik mijn werk als webredacteur tot op heden niet als zwaar. Natuurlijk heb je soms drukke periodes die voor wat stress kunnen zorgen, maar dit zie ik juist als een uitdaging.

6. Hoe word je webredacteur?

Om webredacteur te worden is het belangrijk dat je studies als: HBO communicatie, communicatiewetenschappen, journalistiek of online marketing hebt gevolgd. Een van de belangrijkste competenties is naast teksten schrijven het zien van kansen binnen je markt en deze benutten. Je kunt bijvoorbeeld de beste teksten schrijven, maar wanneer dit niet relevant voor de lezer is, zal dit weinig gelezen worden. Het is ook belangrijk dat je rekening houd met SEO (Search Engine Optimalization). Als je veel bezoekers wilt aantrekken, moet je goed vindbaar op Google zijn.

Andere belangrijke competenties voor een webredacteur zijn:

• Communicatief sterk
• Zelfstandig
• Analytisch vermogen
• Plannen en organiseren
• Kennis van internet (SEO, Google Analytics en CMS)
• Nauwkeurigheid

Webredacteur tips

7. Hoe ben ik er achter gekomen dat je webredacteur wilde worden?

Zoals ik al eerder heb uitgelegd, haal ik veel energie wanneer ik dingen creëer. Ik wil met mijn werk iets neerzetten. Jouw artikelen zullen voor altijd op het internet staan en hier inspireer je misschien wel meer mensen mee dan je denkt. Inspireren om bijvoorbeeld meer te gaan fitnessen of om beter op hun voeding te letten.

8. Wat zijn mijn talenten en hoe wist je dat dit past bij een beroep als Webredacteur?

Tijdens mijn studie HBO communicatie op de Fontys in Tilburg vond ik het moeilijk om mijn talenten onder woorden te brengen. Ik wist wel van mezelf dat ik communicatief vaardig was en dat ik ‘iets in de media’ wilde doen. Nu ik een jaar werkervaring heb, kan ik beter onder worden brengen wat enkele van mijn talenten zijn. De belangrijkste talenten die bij mijn beroep als Webredacteur passen zijn:

Het zien van kansen

Ik zie vaak kansen binnen mijn werk als webredacteur. Leuke of interessante thema’s waarvan ik vind dat deze behandeld moeten worden. Het geeft een kick om dan te zien dat deze goed worden gelezen.

Ondernemend

Ik ben een ondernemend persoon die graag uit zichzelf zaken neerzet. Mijn werkgever biedt mij deze ruimte en op deze manier ben ik van mening dat mijn ondernemende talent goed wordt benut.

Ambitieus

Ik ben zo nu en dan best een dromer en ik wil dat de site waar ik voor werk altijd blijft groeien. Dit wil ik bewerkstelligen door goede content op de site van Muscle & Fitness te plaatsen.

9. Waar bestaat mijn dagindeling als Webredacteur uit?

Ik begin de dag met het zoeken van onderwerpen waar ik over ga schrijven. Vervolgens maak ik deze artikelen en plaats ik deze door naar Facebook. Dan bedenk ik welke thema’s ik voor de rest van de week ga inplannen. Vaak benader ik wekelijks een aantal atleten voor een online interview voor de site van Muscle & Fitness. Andere taken die terugkomen bij mijn dagindeling als Webredacteur zijn onder andere: nieuwsbrief maken, social media onderhouden en nieuwe content bedenken.

10. Wat zijn de voordelen van mijn beroep als webredacteur?

De voordelen van mijn beroep is de vrijheid die ik heb. Wanneer ik een nieuw idee voor de website van Muscle & Fitness heb, krijg ik de vrijheid om dit direct te implementeren. Eigenlijk zijn er geen grenzen voor de creativiteit. Een ander voordeel van mijn werk vind ik het meetbare ervan. Via tools als Google Analytics kun je precies bijhouden wat er veel of juist weinig wordt gelezen. Je krijgt dus op grote schaal feedback op je werk.

Webredacteur competenties

11. Wat zijn de nadelen van mijn beroep als webredacteur?

Nadelen vind ik een groot woord. Net als elk ander beroep zijn er zaken die je misschien wat minder leuk vindt om uit te voeren. In het begin miste ik soms de afwisseling binnen mijn werk als webredacteur. Uiteindelijk gaat dit beroep vooral om teksten schrijven, en ik houd van afwisseling in mijn werk. Het is dan de kunst om zelf die afwisseling te creëren en naar je hand te zetten. Het zien van kansen buiten de deur en deze benutten. Een voorbeeld hiervan is het meehelpen bedenken van een vlog van JayJay Boske met de Hoofdredacteur van Muscle & Fitness: Harry de Jonge. Ik ging een dag op pad met beide heren en het resultaat was een gave vlog. Op deze manier houd je je werk afwisselend: nieuwe kansen zien en deze benutten.

12. Tips voor webredacteuren?

Natuurlijk moet je taalvaardig zijn, maar wat misschien nog wel belangrijker is, is het kiezen van een onderwerp dat je ligt. Wanneer je bijvoorbeeld van voetbal houdt, kies dan voor sites als Voetbal International en ga niet schrijven voor een paardenblog of iets dergelijk. Je moet thuis zijn in het wereldje waar je over gaat schrijven. Je teksten moeten onderscheidend zijn. Dus is het van belang om te weten wat jou of jouw blog onderscheidend maakt. Durf ook met nieuwe ideeën te komen en deze te implementeren. Maak ook gebruik van handige online tools als: LanguageTool, Ubersuggest, answerthepublic.com en Google Trends.

13. Wat kunnen valkuilen zijn als je webredacteur wil worden?

Een van de valkuilen kan zijn dat je het werk onderschat. Het schrijven van teksten en onderwerpen bedenken is wellicht moeilijker dan je denkt. In het begin loop je misschien over van de leuke ideeën, maar blijf je dit wel een langere periode volhouden? Dit is een grotere uitdaging dan je denkt: consistent zijn met nieuwe en goede ideeën bedenken en niet in de ‘werksleur’ terecht komen.

14. Wat is de grootste blunder die ik hebt gemaakt en wat was hier het meest leerzame van?

De grootste blunder is toch wel het maken van een fout in een tekst. Tijdens mijn functie als webredacteur voor Muscle & Fitness ben ik maandelijks tussen de 5 á 10 uur bezig met het bijbehorende tijdschrift. In de inhoudsopgave worden de mensen, waaronder ik, met een foto tentoongesteld die werken aan het magazine Muscle & Fitness. Onder de foto’s staat in een paar regels uitgelegd wat je hebt toegevoegd aan het magazine.

Ik kreeg het voor elkaar om in dit kleine stukje tekst een fout te maken. Ik schreef: ‘Ook heb ik ook de vlog van JayJay Boske mogen bijwonen om foto’s te schieten.’ Wanneer je hoofd op een foto boven dit stukje tekst staat, baal je toch wel even. Bij je beroep als webredacteur maak je nou eenmaal fouten in je tekst. De een wat meer dan de ander, maar leuk is het niet.

Webredacteur

15. Heb je algemene carriëretips voor (jonge) ambitieuze mensen?

Doe werk die het dichtst bij je passie ligt. Je passie vinden is moeilijk, maar daar kun je op verschillende manieren achter komen. Praat er bijvoorbeeld over met mensen die je goed, of juist minder goed, kent. Wellicht inspireren zij jou met hun verhaal. Dit is ook de reden waarom ik de blog Beroepenkompas.nl ben gestart. Iedereen moet op vroege leeftijd de richting van hun beroep bepalen. Veel mensen zijn van mening dat dit veel te vroeg gebeurt. Hoe kun je op 14-jarige leeftijd bedenken wat je later leuk gaat vinden? Je leven ziet er op dat moment compleet anders uit dan 5, 10 en 15 jaar verder.

Een andere tip die ik heb is dat je altijd moet nagaan of je je beroep nog wel leuk vindt. Haal je er genoeg energie en voldoening uit? Zo niet: bedenk dan hoe je dit kunt veranderen of ga naar andere beroepen kijken. Denk je dat je het andere beroep niet kunt om wat voor redenen dan ook, bijvoorbeeld: ‘’ik heb geen bijbehorende studie gevolgd’’ of “het andere beroep kan ik niet”. Zorg er dan voor dat je cursussen neemt of dat je naast je huidige werk nevenactiviteiten doet die met dat beoogde beroep te maken hebben, zodat je kan laten zien aan je toekomstige werkgever dat je het kunt.

Zelf werk ik 32 uur als webredacteur. Dit betekent dat ik een dag in de week vrij ben en ruimte heb om andere dingen op te zetten. Zo werk ik naast webredacteur als dagvoorzitter en ben ik beheerder van deze site. Zelf zou ik het zeker aan andere mensen aanraden om, vooral aan het begin van je carriere, 32 uur te werken. Wanneer je nog steeds niet weet wat je leuk vindt, kun je deze extra dag gebruiken om er achter te komen wat je juist wel wil doen. Voor ondernemende mensen is het ook een aanrader, want je hebt de vastigheid van een baan en daarnaast ook de ruimte om te ondernemen. Perfect!

16. Blijft mijn baan uitdagend?

Zoals ik al vaker heb aangeven is het zien van nieuwe kansen en deze benutten is naar mijn mening essentieel om je beroep als webredacteur succesvoller en uitdagender te maken. Kijk naar nieuwe onderwerpen of andere social media die je voor jouw merk kunt benutten.

17. Wat zijn mijn ambities voor de toekomst binnen of buiten dit beroep?

Ik vind het belangrijk om mezelf altijd te blijven ontwikkelen. Het schrijven van teksten is iets waar ik echt super goed en onderscheidend in wil worden. Ik denk dat je dit kunt bereiken door altijd te blijven schrijven. Mijn ambities zijn om in de toekomst meer verantwoordelijkheden binnen mijn werk als webredacteur te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld leiding geven aan een redactie zijn.

18. Hoe blijf ik mezelf ontwikkelen als webredacteur?

Door collega’s van F&L Publishing te vragen naar tips en ideeën. Van hen leer ik op het moment het meest. Daarnaast lees ik boeken over teksten schrijven en SEO. Tot slot struin ik ook het internet af voor de laatste SEO-tips en trucs en schrijf ik mij in voor webinars.

19. Heb ik sollicitatietips voor toekomstige webredacteurs?

Zorg dat je goed voorbereid naar het gesprek gaat. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat je iets tastbaars hebt gemaakt. Neem bijvoorbeeld een geschreven tekst mee over een onderwerp waar nog over geschreven is. Laat zien wat je onderscheidende vermogen is wanneer je teksten schrijft. Daarbij moet je laten zien dat je thuis in de wereld bent waar je over gaat schrijven en dat je, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, kansen ziet voor je toekomstige werkgever die zij nog niet benutten.

20. Wat verdient een webredacteur?

Het salaris van een webredacteur hangt af van je ervaring en de organisatie waar je werkzaam bent. Een beginnend webredacteur verdient tussen de 2000 en 2500 euro per maand op basis van een 40-urige werkweek. Dit salaris kan oplopen tot 4000 euro bruto per maand. Zoals gezegd is dit afhankelijk van je ervaring en de organisatie waar je werkt.

salaris webredacteur

Wil je graag jouw baan uitlichten of wil je juist dat er een andere baan wordt behandeld op Beroepenkompas.nl? Stuur me dan een berichtje!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *