Wat doe je als HBO-verpleegkundige? (+ salaris, competenties & tips)

In dit artikel wordt de complete functieomschrijving van een HBO-verpleegkundige in een ziekenhuis behandeld. Verder worden het salaris, de voor- en nadelen van je beroep als verpleegkundige, competenties en andere zaken van het beroep als verpleegkundige behandeld. Carlos van der Haar is een 24-jarige enthousiaste en bevlogen verpleegkundige bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) op de afdeling traumachirurgie, gastro-enterologie en oncologie. We vroegen hem naar zijn ervaringen als verpleegkundige. Daarbij geeft Carlos ook tips voor iedereen die verpleegkundige wil worden!
Foto’s ter illustratie. Bron: Pexels en werkenbijmumc.nl 

Levensverhalen de Podcast
Naar inspirerende levensverhalen luisteren? Abonneer dan op Levensverhalen de Podcast op Spotify!

1. Waar ben je verpleegkundige?

Ik ben nu één jaar werkzaam als verpleegkundige op de afdeling traumachirurgie, gastro-enterologie (maag-, darm- en leveraandoeningen) en oncologie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).
 Het team waarin ik werk bestaat uit zowel MBO- als HBO-opgeleide verpleegkundigen. Daarnaast zijn er ook afdelingsassistenten, secretaresses, teamleiders en een afdelingshoofd werkzaam. 
Het team bestaat uit zowel jongere als wat oudere collega’s, deze balans vind ik zelf erg prettig werken. Ik heb genoeg leeftijdsgenoten waarmee ik kan praten, waarvan vele ook bezig zijn met een vervolgopleiding naast het werk op de afdeling. Dit motiveert mij om zelf ook door te blijven studeren en te groeien in mijn werkveld. Daarnaast zijn de oudere collega’s een bron van ervaring en kan ik met vragen bij hen terecht. 
Ik werk constant in teamverband. Door dit vele contact met mijn collega’s heb je snel het gevoel alsof je opgenomen wordt in een hechte groep. Dit maakt het werk erg sociaal en gezellig.

Hoe word je verpleegkundige?
Foto: werkenbijmumc.nl

2. Wat doe je als verpleegkundige?

Het werk is erg gevarieerd en ik vind het altijd lastig om precies te beschrijven wat mijn taken als verpleegkundige zijn. Een dagindeling ziet er voor een vroege dienst ruwweg als volgt uit: Aan het begin van de dienst krijg je enkele patiënten toegewezen, zo wordt het werk verdeeld. Als verpleegkundige ben ik, en een of twee van mijn collega’s, verantwoordelijk voor de patiënten die onder mijn/onze zorg staan. ’s Ochtends help ik mensen met de persoonlijke verzorging, deel ik medicijnen uit, verzorg ik wonden, stoma’s etc. Verder lopen we ook met de arts visite.

Visite lopen houdt in dat je met de zaaldokter de zorg rondom patiënten evalueert, gaat het goed met ze? Moeten er dingen in de behandeling worden aangepast? Hoe voelt de patiënt zich? Ook begeleiden we patiënten naar eventuele onderzoeken toe die ze moeten ondergaan. Vaak is het erg hectisch op de afdeling dus gebeuren er meer van bovenstaande dingen tegelijkertijd. Ik vind het leuk om de hele dag bezig te zijn, zo heb je zelden een saaie dag en is het een uitdaging om in alle drukte toch je zaken op orde te houden en het overzicht te bewaren. Ik doe al dit werk natuurlijk niet alleen, gediplomeerde collega’s en leerling-verpleegkundigen vormen samen een team.

3. Hoelang ben je al verpleegkundige?

Ik heb gedurende mijn opleiding de laatste stageperiode op deze afdeling gewerkt. Na het afstuderen was er een vacature open waarop ik gesolliciteerd heb. Gelukkig werd ik aangenomen en mocht ik blijven. Nu ben ik één jaar werkzaam als gediplomeerd verpleegkundige.

4. Vind je je baan als verpleegkundige zwaar?

Dat verschilt voor mij eigenlijk van dag tot dag. Als ik een drukke dienst heb gehad waarin ik veel in de weer bent geweest met ernstig zieke patiënten merk ik als ik ’s avonds op de bank zit, dat ik uitgeput ben. Het is lichamelijk vrij zwaar werk, je bent constant aan het lopen, patiënten helpen in en uit bed te komen, ze naar onderzoeken toe brengen, noem maar op.

Dit klinkt misschien erg cliché maar ik vind het werk erg leuk om te doen en de waardering en dankbaarheid die je vaak van patiënten krijgt, maakt het allemaal voor mij de moeite waard! Naast het fysieke aspect is het emotioneel soms ook heftig. Ik zie met enige regelmaat echt zieke mensen voorbij komen en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Wat verdient een verpleegkundige?

5. Hoe ga je om met onaangename of heftige gebeurtenissen op het werk?

Het gaat mij gelukkig makkelijk af om heftige zaken een plekje te geven als ik klaar ben met werken. Wanneer het werk erop zit gaat er een knop om en probeer ik me de rest van de dag met andere dingen bezig te houden. Het is triest om te zien hoe patiënten, vooral mensen die al een tijdje op de afdeling verpleegd worden, achteruit te zien gaan of in extreme gevallen te zien overlijden, maar dat is onderdeel van het werk. Dat klinkt misschien hard maar als je je dat soort dingen persoonlijk gaat aantrekken kun je naar mijn mening je werk niet meer professioneel uitvoeren.

6. Hoe word je verpleegkundige?

Er bestaan twee opleidingsniveaus voor de studie verpleegkunde. Je kunt de opleiding volgen op MBO of HBO niveau. In de praktijk wordt daar tegenwoordig nog weinig onderscheid in gemaakt. Ik heb zelf de HBO opleiding gevolgd op een hogeschool.

7. Hoe ben je er achter gekomen dat je verpleegkundige wilde worden?

Het functioneren van het menselijk lichaam, biologie en de zorgsector hebben me toen ik op school zat al geïnteresseerd. Na de middelbare school ben ik begonnen met de opleiding gezondheidswetenschappen op de universiteit. Ik kwam er echter al snel achter dat de manier van les geven daar mij niet aantrok. Ik miste een stuk praktijkervaring in de opleiding. Toen ben ik mij verder gaan oriënteren via het internet, heb ik open dagen bezocht op hogescholen en heb ik ook regelmatig met mijn ouders gesproken (zij zijn ook verpleegkundige). Uiteindelijk heb ik me een beetje “last minute” ingeschreven voor de opleiding verpleegkunde in de hoop dat ik dat leuk zou vinden. Gelukkig is dat een goede keus geweest. Het bevalt tot op de dag van vandaag nog ontzettend goed!

Verpleegkundige
Foto is niet gemaakt op het MUMC. Bron: Pexels.com

8. Wat zijn jouw talenten en hoe wist je dat deze zouden aansluiten op het beroep verpleegkundige?

Dit vind ik een lastige vraag. Zoals ik hierboven al beschreven heb, heeft het menselijk lichaam me altijd al geïnteresseerd. Daarnaast vind ik het prettig om een combinatie van denken en doen in mijn werk te vinden. Aan de ene kant in de praktijk actief bezig te zijn, “iets met mijn handen doen” en aan de andere kant de mogelijkheid hebben om door te blijven studeren en meer kennis op te doen. In mijn beroep als verpleegkundige kan ik deze twee factoren prima combineren. Je komt nagenoeg elke dag nieuwe patiëntencasussen tegen die je dwingen om je kennis over bepaalde ziektebeelden op te poetsen en/of nieuwe ziektebeelden te bestuderen.

Daarnaast vind ik het leuk om met mensen te werken. Ze op hun gemak te stellen als ze angstig of zenuwachtig zijn voor een operatie. Natuurlijk ligt niemand graag in een ziekenhuis, het is de kunst om je een beetje te kunnen inleven in de situatie van een patiënt. Hoe is het om dagenlang in een ziekenhuis te liggen? Empathisch vermogen vind ik zelf een belangrijke eigenschap voor een verpleegkundige. Ook instrueer ik patiënten in nieuwe leefstijladviezen. Denk hierbij aan waar mensen rekening mee moeten houden in het dagelijks leven na een darmoperatie of een heupoperatie. Maar het is ook fijn om gewoon eens een praatje te maken met mensen en erachter te komen wat hun in het dagelijks leven bezighoudt!

9. Waar bestaat jouw dagindeling als verpleegkundige uit?

Dat ligt aan de soort dienst. Tijdens een vroege dienst (07.00 t/m 15.45) worden medicijnen verstrekt, patiënten worden geholpen met de persoonlijke verzorging, er wordt visite gelopen met een arts, patiënten worden eventueel naar onderzoeken begeleid. Daarnaast voeren we veel verpleegtechnische handelingen uit. Denk hierbij aan: wondzorg, stomazorg, mobiliseren, bloedprikken, vitale controles uitvoeren (bloeddruk, hartslag etc. controleren). Mochten er echt hele zieke patiënten op de afdeling liggen, dan gaat hier veel aandacht naar uit. Deze mensen hebben vaak extra zorg nodig.

In de avonddienst (15.00 t/m 23.00) en de nachtdienst (23.00 t/m 07.15) worden eveneens medicijnen verstrekt en voer je vaak verzoeken van artsen uit. Als ze bijvoorbeeld aanvullend bloedonderzoek willen hebben of een scan gemaakt willen hebben dan zorg je dat dat gebeurt. De zorg gaat eigenlijk ongeacht de dienst altijd door.

10. Wat zijn de voordelen van jouw beroep als verpleegkundige?

Wat ik zelf als groot pluspunt zie aan het werken als verpleegkundige is de grote diversiteit. Geen enkele dag is hetzelfde, er komen constant nieuwe patiënten binnen en elk individu vraagt om een andere aanpak. Daarnaast krijg je (meestal) veel dankbaarheid terug van patiënten die je geholpen hebt. Je hoeft- of kunt niet altijd veel voor iemand betekenen maar het zijn vaak de kleine dingetjes die mensen erg op prijs stellen. Even bij iemand gaan zitten die nauwelijks of nooit bezoek krijgt, zoiets bijvoorbeeld. Daar doe ik het uiteindelijk voor. 
Ook werk ik met verschillende diensten. In het begin leek me dit juist een nadeel aan het werk maar ik vind het juist prettig om op wisselende tijden te werken en door de week ook eens een aantal dagen vrij te hebben.

Werken als verpleegkundige

11. Wat zijn de nadelen van jouw beroep als verpleegkundige?

Echte nadelen ervaar ik eerlijk gezegd tot nu toe nog niet. Het werk is vaak fysiek erg zwaar dus ik kan me voorstellen dat als je dit werk al een aantal jaren doet dit zijn tol gaat eisen op je lichaam. Ook zie je soms heftige dingen die je een plekje moet kunnen geven. Als je dit niet goed kunt is het geestelijk en emotioneel soms ook zwaar werk.

12. Wat verdient een verpleegkundige?

Wat een verpleegkundige verdient ligt onder andere aan je ervaring. Het salaris van een verpleegkundige varieert tussen de € 1.820,- en € 2.960,- bruto per maand. Hier wordt 8 procent vakantiegeld en eindejaarsuitkering niet bij opgeteld. Daarbij verschillen salarissen per ziekenhuis omdat je functie als verpleegkundige er overal anders uitziet. Bovendien bepalen de werktijden het salaris van een verpleegkundige. Wanneer je op onregelmatige tijden werkt krijg je een onregelmatigheidstoeslag op je salaris. Voor deze uren kunnen de toeslagen tussen de 22 en 72 procent liggen.

Wat verdient een verpleegkundige?

13. Heb je tips voor mensen die verpleegkundige willen worden?

Goed met mensen kunnen opschieten en sociaal vaardig zijn lijken mij eigenschappen die belangrijk zijn in dit beroep. Zorg er verder voor dat je voor jezelf duidelijk hebt of je het fijn vind om veel in teamverband te werken.

14. Wat kunnen valkuilen zijn als je verpleegkundige wilt worden?

Het werken in de praktijk speelt een grote rol in de opleiding verpleegkunde, je loopt heel veel stage. Onderschat niet het theoretische aspect van de opleiding. Het is soms veel werk om naast het vele stage lopen ook je schoolopdrachten bij te houden en je theoretische kennis over anatomie, fysiologie en ziektebeelden op pijl te houden.

15. Heb je algemene carrièretips voor (jonge) ambitieuze mensen?

Zorg dat je een opleiding vind die je echt aanspreekt. Als je oprecht in iets geïnteresseerd bent, probeer daar dan een opleiding of werk bij te zoeken. Zo zorg je ervoor dat je voldoende motivatie hebt om een opleiding af te maken. Ben verder assertief gedurende je opleiding- of werk. Laat zien dat je het werk leuk vindt, nieuwsgierig en gedreven bent. Dat pikken andere mensen snel genoeg op!

16. Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt?

Er schiet me op dit moment eerlijk gezegd niet echt iets te binnen. Ik doe dit werk daarentegen nog niet lang. Een grote blunder zal er vast nog aankomen.

17. Blijft je baan als verpleegkundige uitdagend?

Zoals ik al eerder aangegeven heb is geen enkele werkdag voor mij hetzelfde. Nieuwe patiënten bieden nieuwe uitdagingen en ik werk vaak met verschillende collega’s. Dit houdt het werk voor mij uitdagend.

werken bij MUMC+
Bron: MUMC.nl

18. Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen of buiten dit beroep?

Het mooie aan mijn beroep is dat je na de basisopleiding nog talloze vervolgopleidingen of cursussen kunt volgen. In de toekomst zie ik mezelf graag op een Spoed Eisende Hulp of op een Intensive Care afdeling werken. Daarnaast ben ik nu aan het overwegen om de masteropleiding Health Education and Promotion te gaan volgen op een universiteit. Zo’n groot scala aan vervolgopleidingen maakt het lastig om een keuze te maken, er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden!

19. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen als verpleegkundige?

De zorg is een sector waar veel onderzoek in gedaan wordt en veel innovaties plaatsvinden. Als verpleegkundige kan ik mezelf blijven ontwikkelen door uit een van de vele vervolgopleidingen te kiezen om mij te specialiseren op een bepaalde patiëntencategorie of een bepaald ziektebeeld. Verder worden werkwijze en protocollen aangaande verpleegtechnische handelingen constant aangepast als gevolg van nieuwe resultaten uit onderzoeken. Door literatuur bij te houden en cursussen te volgen blijf je up to date wat betreft deze aanpassingen.

20. Heb je sollicitatietips voor toekomstige verpleegkundigen?

Probeer je te onderscheiden van andere sollicitanten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik hiermee bedoel is probeer andere motivaties te vinden en te gebruiken dan de meest gangbare: “ik vind het leuk om mensen te helpen” dit mag dan misschien waar zijn, maar het is niet origineel. 
Heb je interesse om te werken in een bepaalde zorginstelling of op een bepaalde afdeling in een ziekenhuis vraag dan van tevoren of je een dag of twee kunt meelopen. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en krijg je een goede eerste indruk van hoe die werkplek eruit ziet.

Bedankt voor het uitlichten van je beroep Carlos!

Wil je graag jouw baan uitlichten of wil je juist dat er een andere baan wordt behandeld op Beroepenkompas.nl? Stuur me dan een berichtje!

3 gedachten over “Wat doe je als HBO-verpleegkundige? (+ salaris, competenties & tips)”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *